خواص سقز (بنه) چیست؟ (آشنایی با مضرات و خواص سقز)
به گزارش هدا بلاگ، خواص سقز (wild pistacio) شامل درمان یبوست، پاکسازی معده، جلوگیری از پوسیدگی دندان و جلای آن، رفع بوی بد دهان، تقویت چشم و درمان کچلی است.
سقز صمغ یا شیره غلیظ درخت بنه است. معمولا از تنه این درخت در فصل پاییز به طور طبیعی یا با ایجاد شکاف صمغی خارج میشود که در فارسی به آن سقز گویند و در ساخت آدامس مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین خواص درمانی و صنعتی بسکمک دارد. نامهای دیگر سقز، بنه و پسته کوهی است. درخت سقز از تیره پستهایان بوده، با ارتفاع 2 تا 7 متر که گاهی به 9 متر هم میرسد و معولا در کوهستانهای با آب و هوای نه چندان سرد میروید. عمر درخت سقز طولانی بوده در برخی مناطق ایران درخت هایی با عمر 1500 سال یافت میشود و در حال حاضر جزو لیست درختان حفاظت شده قرار گرفته است. قسمت های مورد استفاده درخت سقز، میوه، برگ، صمغ و گل های گیاه است. سقز دارای تربانتین و کلوفان است که از درجه خلوص بالایی برخوردار میباشد. به طور کلی سقز جزو دسته صمغهایی قرار میگیرد که دارای خواص دارویی، خوراکی و صنعتی فراوان است و در طب سنتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. برای آشنایی بیشتر با مضرات و خواص سقز با ما همراه باشید.
خواص سقز (طبیعت، خواص درمانی و کاربردهای سقز)
طبع تازه آن گرم و خشک است و خشک شده آن خیلی گرم و خشک می باشد. برخی خواص دارویی سقز (بنه) عبارتند از:
- جویدن سقز نقش بسیار مهمی در پاکسازی معده و دستگاه گوارش دارد.
- جویدن سقز بوی بد دهان را رفع و برای افرادی که دچار خشکی دهان هستند، جویدن مستمر آن توصیه میشود.
- به نظر بسکمک از دندانپزشکان، استفاده از خواص سقز برای سفیدی رنگ دندانها و جلوگیری از پوسیدگی آنها بسیار مفید است.
- خوردن شیره سقز در حالت ناشتا، باعث دفع سنگ کلیه خواهد شد.
- نرم کردن سینه و تسکین دردهای ریوی، از خواص سقز بوده؛ به این منظور از پودر سقز به صورت خوراکی استفاده میشود.
- صمغ درخت بنه (سقز) مخلوط با روغن زیتون، جهت بر طرف کردن و رمها و ترک پوست و خارش آن سودمند مىباشد.
- مالیدن شیره سقز روی زخم به التیام آن کمک میکند و مخلوط سقز با عسل و عصاره آلوئه ورا جهت التیام زخم های دیابتی موثر است.
- یکی دیگر از خواص سقز، تقویت چشم، تسکین دردهای مفصلی و روماتیسمی است. به این منظور سقز را باید بخارپز استفاده کرد.
- برای پاک کردن کبد و رفع سردرد از ترشی بنه می توان استفاده کرد.
- از شیره سقز برای درمان یبوست استفاده میشود، همچنین به هضم غذا کمک کرده و اشتها آور است.
- ابن سینا از خواص سقز برای درمان برخی بیماریهای گوارشی استفاده میکرده است.
- مخلوط صمغ سقز با زفت برای درمان کچلی موثر است.
- سقز همانند آنتی بیوتیک، با باکتری های عامل زخم معده و زخم اثنی عشر مقابله میکند.
- جهت رفع کم خونی از بنه می توان استفاده کرد، معمولاً در غذاهای محلی مانند کشک به جای گردو از بنه استفاده می کنند.
- خوردن میوه بنه جهت تقویت نیروی جنسی مفید می باشد.
- میوه بنه داراى ویتامین هاى A, B, D مىباشد و به همین جهت مقوى اعصاب بوده و ترک لب را معالجه و از شب کورى جلوگیرى مى کند.
- از میوه یا دانه بنه، روغن خوراکی بسیار خوبی به دست میآید که داروی طحال است.
کاربرد سقز در صنایع
کاربردهای دیگر سقز، در صنایع ساخت چسب، لاک، صنایع رنگ، صنایع پلیمری و صنایع داروسازی است، همچنین به عنوان املسیون در تهیه روغن های چاپ، پارکت و کفپوش از آن استفاده میشود. کلوفان خام موجود در این صمغ، به عنوان حجیم کننده و پرکننده صمغ های گرانبها، آهار کاغذ، چسب و از مشتقات آن در روغنهای معدنی، مرکب چاپ روزنامهها، محلولهای چسبی، روغنهای کابل، مایع جوشکاری، کف پوش، تهیه رزینات فلزی، صنایع کاغذهای اختصاصی، رنگهای سرامیکی و ... است.
مضرات سقز
زیاده روى در خوردن میوه بنه و سقز، باعث زخم شدن دهان و کم اشتهایى میشود.
منبع: setare.comگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.