غذاها و خوراکی های محلی قونیه، از اتلی اکمک تا پشمک
به گزارش هدا بلاگ، قونیه یکی از شهرهای ترکیه است که در بخش آناتولی مرکزی واقع شده است. مولانا، شاعر و عارف فارسی زبان در این شهر دفن شده و به همین علت همگی ما کم وبیش با آن آشنایی داریم. اگر شما هم جزو آن دسته افرادی هستید که دوست دارید به قونیه سفر کنید، در این مقاله همراه خبرنگاران باشید تا با غذاهای محلی خوشمزه آن آشنا شوید.
قونیه یکی از شهرهای بخش اناتولی مرکزی ترکیه است. این شهر به واسطه حضور آرامگاه مولانا، از مقاصد محبوب در میان ایرانیان به شمار می آید. رژیم غذایی مردم ترکیه بسیار متنوع است و در آناتولی مرکزی گندم و گوشت گوسفند تولیدات اصلی مردم را تشکیل می دهد که باعث شده در رژیم غذایی آن ها نیز اثر بگذارد. این بخش مرکز حبوبات و غلات ترکیه است. تغییرات شدید آب وهوا میان تابستان های گرم و خشک و زمستان های برفی هم از عوامل دیگر تاثیرگذار بر غذاهای متنوع آن است که از آن دست می توان به گوشت های نمک سود وسوپ های ترخینه اشاره نمود. قونیه هم از این قاعده مستثنی نبوده و سنت های آشپزی خاص خود را دارد. گوشت بوداده، حبوبات، میوه های خشک، آرد و بلغور از اجزای اصلی غذاهای قونیه محسوب می شوند.
اتلی اکمک (نان گوشت دار)
این غذا یکی از غذاهایی است که با تنوع زیاد در سراسر ترکیه سرو می گردد. در نان نازک گوشت چرخ نموده، گوجه فرنگی، فلفل و پیاز ریخته و می پزند. یک پرس از این غذا می تواند به راحتی 2 نفر را سیر کند. در کنار این غذا معمولا سوپ هم سرو می گردد.
پشمک (Pismaniye)
پشمک که در ایران هم بسیار هوادار دارد، یکی از شیرینی های اصلی قونیه است که اغلب به شکلی توپی عرضه می گردد.
فرن کباب (گوشت پخته شده در فر)
این نوع کباب که از گوشت بره تهیه می گردد در فر طبخ می گردد که طعم بسیار لذیذی داشته و در دهن آب می گردد. فرن کباب را با نان پیده سرو می نمایند.
شیرینی ها و شکلات ها
شکلات ها و آبنبات های قونیه بسیار مشهور است. در این شهر دو کارخانه بزرگ شکر وجود دارد که در خارج شهر واقع شده است. یکی از قدیمی ترین و عجیب ترین شکلات های قونیه جزریه (cezerye) است. در واقع این شیرینی راحت الحلقومی است که از آب هویج، شکر و فندق تهیه می گردد و روی آن پودر نارگیل می ریزند.
خرما
از آنجایی که قونیه یک شهر مذهبی محسوب می گردد، مغازه هایی در این شهر خواهید دید که فقط خرما یا خرما و شیرینی می فروشند. چون پیغمبر اسلام روزه خود را با خرما باز می کردند، این خوراکی مغذی را بیشتر مذهبی تلقی نموده و مردم برای باز کردن روزه از آن استفاده می نمایند.
تیریت (Tirit)
این غذای مغذی از نان مخصوص قونیه، عصاره گوشت، ماست، پیاز، کره و سماق تهیه می گردد. طبق سنت های این شهر این غذا را بیشتر در عروسی ها و مراسم ها سرو می نمایند که طعم بسیار لذیذی هم دارد.
تویوک سویو (آب مرغ)
این سوپ یک سوپ مرغ معمولی نیست. این غذا از گوجه فرنگی، عصاره مرغ، مرغ خرد شده و رشته فرنگی تهیه می گردد که مردم بیشتر در هوای سرد استفاده می نمایند. طعم فوق العاده این سوپ هر کسی را عاشق خود می نماید.
منبع: کجارو / mytravelingjoys.com / theguideistanbul.com