ساده ترین طرز تهیه قهوه عربی
به گزارش هدا بلاگ، قهوه عربی یه نوشیدنی سنتی، تلخ و معطره که با ظرف دله دم می شه و توی موادش معمولاً ادویه هایی مثل هل و زعفران وجود داره. این قهوه بخشی از فرهنگ و آیین مهمون نوازی مردمان عربه و تفاوتش با قهوه های دیگه توی سبک دم آوری و استفاده از ادویه هاست که یه رایحه خاص و متفاوت بهش می ده. قهوه عربی معمولاً توی فنجون های کوچیک سرو می شه و کنار خرما یا شیرینی های ساده می ذارن تا تلخی قهوه با شیرینی همراه بشه. توی این مقاله از در ما طرز تهیه قهوه عربی و رازهای خوشمزه شدن این قهوه کافی شاپی رو بهتون یاد می دیم.
طرز تهیه قهوه عربی در یک نگاه
برای تهیه قهوه عربی، اول دونه ها رو داخل تابه ضخیم روی حرارت میانه حدود 6 تا 8 دقیقه برشته کنین تا به ترکیدن اول برسن، بعد خنک شون کنین. اگر تلخی بیشتری می خواین، 2 تا 3 دقیقه دیگه ادامه بدین تا به برشته کاری میانه برسه. دونه های خنک شده رو آسیاب کنین تا کمی درشت تر از قهوه ترک باشه، شبیه پودر کاکائو با کمی زبری.
بعد چند دونه هل رو بکوبین و چند رشته زعفران آماده کنین؛ در صورت تمایل کمی میخک یا زنجبیل هم اضافه کنین. حالا سه فنجون آب رو بجوشونین و به ازای هر فنجون یک قاشق قهوه آسیاب شده داخل دله بریزین و بدون هم زدن بذارین دم بکشه.
حرارت رو کم کنین و 10 تا 15 دقیقه آروم بجوشونین، در انتها هل و زعفران رو اضافه کنین و 3 تا 5 دقیقه صبر کنین تا ته نشین بشه. قهوه رو آرام داخل فنجون های کوچیک بریزین و طبق سنت همراه خرما یا شیرینی سرو کنین.
شما می تونید جزئیات مربوط به مقدار مواد اولیه و مراحل طرز تهیه قهوه عربی رو توی این مطلب بخونید.
مواد اولیه برای تهیه قهوه عربی
| مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
| آب | حدود 3 لیوان فرانسوی دسته دار |
| پودر قهوه عربی | 3 قاشق غذاخوری سرصاف (آسیاب ریز، کمی درشت تر از قهوه ترک) |
| هل سبز | 4 تا 5 دانه دانه (کوبیده یا پودر شده) |
| زعفران (دم نموده یا رشته ای) | مقدار خیلی کم برای رنگ و عطر (اختیاری) |
| میخک یا زنجبیل | نوک قاشق چای خوری (اختیاری) |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه
مدت زمان آماده شدن قهوه عربی: 15 تا 20 دقیقه
مراحل طرز تهیه قهوه عربی اصیل
قهوه عربی یه نوشیدنی اصیل و تلخه که خودتون می تونین به راحتی توی خونه درستش کنین. در ادامه مرحله به مرحله طرز تهیه قهوه عربی رو دنبال کنید.
مرحله اول: دونه های قهوه رو آماده کنید
برای درست کردن قهوه عربی، اول از هر چیزی، باید دونه ها رو با برشته کنید. البته می تونید دونه های قهوه عربی آماده و برشته شده بخرید و این مرحله رو انجام ندید. برای برشته کردن دونه های قهوه، دونه ها رو داخل یه تابه ضخیم بریزین و روی حرارت میانه بذارین، مرتب هم بزنین تا یکنواخت برشته بشن. حدود 6 تا 8 دقیقه طول می کشه تا به اولین ترکیدن دونه ها برسین. بعد می تونید تابه رو از روی حرارت بردارید.
مرحله دوم: اجازه بدید دونه ها سرد بشن
یادتون نره که اگر بخواین قهوه عربی کمی تلخ تر بشه، حدود 2 تا 3 دقیقه دیگه به تفت دادنشون ادامه بدید تا به برشته کاری میانه برسین. وقتی رنگ و عطر قهوه های به مقدار دلخواهتون رسید، سریع دونه ها رو روی سینی فلزی پخش کنین تا خنک بشن. این مرحله ساده اما کلیدی، توی طعم و رایحه اصیل قهوه عربی خیلی مهمه.
مرحله سوم: دونه های قهوه رو آسیاب کنید
در ادامه، وقتی دونه های قهوه خنک شدند، اون ها رو توی آسیاب قهوه یا آسیاب برقی بریزید. باید دونه ها رو در حدی آسیاب کنین تا کمی درشت تر از قهوه ترک () باشه، یعنی نه خیلی ریز مثل قهوه اسپرسو () باشه و نه خیلی درشت مثل قهوه فرانسه ().
برترین حالت اینه که بافتش شبیه پودر کاکائو باشه اما کمی زبری هم داشته باشه. حواستون باشه که اگر دونه های قهوه موقع آسیاب خیلی ریز باشن، قهوه غلیظ و کدر می شه و ذراتش ته نشین نمی شن. اگر هم خیلی درشت باشه، قهوه آبکی درمیاد.
مرحله چهارم: بقیه مواد رو آماده کنید
برای آماده کردن ادویه های قهوه عربی، چند دونه هل سبز رو با هاون یا حتی پشت قاشق بکوبین تا پوسته اش باز بشه و عطرش آزاد بشه. بعد چند رشته زعفران آماده کنین. می تونین اون ها رو مستقیم داخل دله بندازین یا با یکی، دو قاشق آب جوش دم کنین. اگر بخواین طعم قهوه تون متنوع تر بشه، می تونین مقدار خیلی کمی پودر میخک یا زنجبیل هم توی قهوه استفاده کنین.
در صورت تمایل می تونید هل، زعفران باکیفیت و پودر زنجبیل رو به صورت و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله پنجم: دم کردن قهوه عربی رو آغاز کنید
برای آغاز مرحله دم آوری قهوه عربی، شما باید حدود سه فنجون آب داخل دله بریزین و روی حرارت میانه بذارین تا به جوش بیاد. وقتی آب به نقطه جوش رسید، به ازای هر فنجون یک قاشق غذاخوری قهوه آسیاب شده اضافه کنین. در این مرحله احتیاجی به هم زدن قهوه و آب نیست، چون پودر قهوه به تدریج با آب ترکیب می شه و خودش ته نشین می شه. این روش باعث می شه قهوه آرام و یکنواخت دم بکشه و طعم اصیلش حفظ بشه.
مرحله ششم: قهوه عربی رو دم کنید
در ادامه، وقتی قهوه رو داخل آب جوش ریختین، باید حرارت رو کم و روی ملایم ترین حالت تنظمی کنین و بذارین حدود 10 تا 15پانزده دقیقه آروم بجوشه تا طعمش کامل آزاد بشه. اگر دیدین روی قهوه کف کرد، چند بار دله رو از روی حرارت بردارین و دوباره بذارین تا نوشیدنی یکدست تر بشه و نسوزه. حدود 3 بار این کار رو انجام بدید.
مرحله هفتم: افزودنی ها رو اضافه کنید
در انتها دم کردن قهوه عربی، هل و زعفران رو که آماده نموده بودین، اضافه کنین و چند دقیقه دیگه صبر کنین تا عطر و رنگشون توی قهوه پخش بشه. بعد از این مرحله، دله رو از روی حرارت بردارین و 3 تا 5 دقیقه کنار بذارین تا ذرات قهوه ته نشین بشن و نوشیدنی شفاف تر آماده سرو بشه.
مرحله آخر: قهوه عربی رو سرو کنید
قهوه عربی رو باید خیلی آرام و با دقت داخل فنجون های کوچیک مخصوص قهوه عربی بریزین تا رسوبات کف دله وارد نوشیدنی نشن. این فنجون ها معمولاً بدون دسته هستن و مقدار شون طوریه که فقط چند جرعه قهوه داخلش جا می گیره. طبق سنت عربی، این قهوه رو همراه خرما یا شیرینی ساده روی میز می ذارن تا تلخی نوشیدنی با شیرینی همراه بشه و تعادل پیدا کنه. نوش جان!
نکات مهم در طرز تهیه قهوه عربی
- دونه های قهوه بعد از برشته کردن باید رنگ روشن یا میانه داشته باشن. اگر به صورت آماده می خرید یا خودتون برشته می کنین این موضوع رو در نظر داشته باشید که اگر توی برشته کاری، رنگ قهوه ها تیره بشه، تلخی زیادی می ده و رایحه ادویه ها رو می پوشونه.
- قهوه بعد از پودر شدن باید کمی درشت تر از پودر قهوه ترک باشه چون اگر پودر قهوه خیلی ریز باشه، نوشیدنی کدر و سنگین می شه، اگر خیلی درشت باشه، به خوبی عصاره ش بیرون نمیاد و آبکی می شه.
- بهتره برای طرز تهیه قهوهه عربی، از آب تازه و بدون کلر استفاده کنین. آب کهنه یا با املاح زیاد، طعم قهوه رو خراب می کنه.
- دانه یا هل آسیاب شده پایه اصلی قهوه س. اما زعفران، میخک یا زنجبیل رو می تونین بسته به سلیقه خودتون، اضافه یا حذف کنین. فقط توی این کار، زیاده روی نکنین تا روی طعم قهوه تاثیر منفی نذاره.
- قهوه باید روی حرارت ملایم و با حوصله دم بکشه. عجله کردن باعث می شه طعم قهوه به طور کامل آزاد نشه.
- وقتی قهوه کف می کنه، برداشتن و گذاشتن دله روی حرارت، فقط برای جلوگیری از سوختن قهوه نیست. این کار باعث می شه عصاره گیری دونه های قهوه یکنواخت تر انجام بشه و قهوه طعم متعادل تری پیدا کنه.
- بعد از دم کردن قهوه عربی، حتماً 3 تا 5 دقیقه صبر کنین تا ذرات قهوه ته نشین بشن، با این کار قهوه تون شفاف تر و خوش طعم تر می شه.
تهیه قهوه عربی در فلاسک امکان داره؟
قهوه عربی رو اصولاً باید داخل دله (همون ظرف مخصوص دم آوری) درست کنین، چون احتیاج به جوشیدن روی حرارت ملایم و چند بار برداشتن و گذاشتن روی شعله داره تا کفش کنترل بشه و طعمش درست دربیاد. فلاسک برای نگه داشتن و گرم نگه داشتن قهوه مناسبه، نه برای دم آوری.
اگر بخواین قهوه رو توی فلاسک درست کنین، مشکل اینه که فلاسک حرارت مستقیم نداره و نمی تونه قهوه رو بجوشونه و ذرات قهوه هم ته نشین می شن. در نتیجه قهوه یا خوب دم نمی کشه، یا کدر و سنگین می شه. برترین کار اینه که قهوه رو طبق روش سنتی توی دله یا حتی یه قابلمه کوچیک آماده کنین، بعد از ته نشینی، اون رو داخل فلاسک بریزین تا گرم بمونه و برای پذیرایی آماده باشه.
برای طرز تهیه قهوه عربی بدون دله از چی استفاده کنیم؟
اگر دله در دسترس ندارید، می تونید از شیر جوش یا قابلمه بهره ببرید. بعضی هم قهوه عربی در فلاسک درست می کنن و مثل چای، اون رو دم می کنن که روش خوبی نیست و توصیه نمی شه.
فوت و فن های خوشمزه شدن قهوه عربی
چرا قهوه عربی کدر می شه؟
چون دونه ها خیلی ریز آسیاب شدن یا زمان ته نشینی شدن تفاله قهوه کافی رعایت نشده.
چرا قهوه عربی آبکی درمیاد؟
معمولاً به خاطر آسیاب خیلی درشت دونه های قهوه یا کم بودن زمان دم آوری قهوه، این اتفاق می افته.
چرا قهوه عربی کف زیادی می کنه؟
به خاطر حرارت زیاد یا هم زدن بیش از حد قهوه، کف زیاد روش ایجاد می شه. برای جلوگیری باید چند بار دله رو از روی حرارت بردارین و دوباره بذارین.
چرا طعم قهوه عربی خیلی تلخ می شه؟
اگر دونه های قهوه بیش از حد برشته بشن یا زمان جوشیدن قهوه طولانی تر از حد استاندارد باشه.
چرا عطر هل و زعفران خوب آزاد نمی شه؟
اگر ادویه ها زودتر از وقتی که قهوه دم بکشه، اضافه بشه، بخشی از رایحه شون می سوزه و از بین می ره. پس بهتره در آخر اضافه بشن.
چرا رسوبات قهوه وارد فنجون می شن؟
به خاطر عجله در سرو یا تکان دادن دله، تفاله قهوه هم توی فنجون منتقل می شه. باید بعد از دم کردن 3 تا 5 دقیقه صبر کنین تا ذراتش ته نشین بشن.
منبع: افق کوروش