طرز تهیه آش آبغوره

به گزارش هدا بلاگ، آش آبغوره، نوعی غذای محلی شهرهای تبریز، شیراز و یزد است که مصرف آن در طب سنتی بسیار توصیه شده و تنوع مواد غذایی مورد استفاده در آن باعث شده دارای خواص بیشمار و مفیدی برای سلامتی باشد. در این مطلب شما را با طرز تهیه آش آبغوره و خواص آن آشنا خواهیم کرد.

طرز تهیه آش آبغوره

خبرنگاران | سرویس آشپزی - استفاده از غلات، حبوبات و سبزی و برخورداری از سه گروه غذایی در آش آبغوره، باعث شده است تا این آش به عنوان غذایی اصلی در وعده های نهار یا شام مورد استفاده قرار گیرد.

طرز تهیه آش آبغوره

این آش برای 6 نفر مناسب است و زمان آماده سازی و پخت آش حدود 3 ساعت می باشد.

مواد لازم
بلغور گندم1 پیمانه
برنج1 پیمانه
سبزی (تره و جعفری به میزان مساوی)700 گرم
لوبیا چشم بلبلی1 پیمانه
آبغوره1/2 پیمانه
پیاز عظیم1 عدد
گوجه فرنگی4 عدد
رب گوجه فرنگی1-2 قاشق غذاخوری
آب قلم یا عصاره گوشت3 پیمانه
پیاز داغ4-5 قاشق غذاخوری
نعنا داغ2-3 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبهبه میزان لازم

دستور تهیه:

  1. لوبیا را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته گردد، سپس با مقداری آب روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا بپزد و نرم گردد.
  2. پیاز را نگینی خرد نموده و در 4-3 قاشق غذاخوری روغن بر روی حرارت ملایم تفت دهید تا طلایی گردد.
  3. کمی نمک، زردچوبه، رب گوجه فرنگی و گوجه فرنگی رنده شده را به پیاز اضافه کنید و اجازه دهید تا آب گوجه فرنگی کشیده گردد.
  4. آب قلم یا عصاره گوشت را اضافه کنید و پس از جوش آمدن، بلغور گندم را که از قبل به مدت 3 ساعت خیس خورده به قابلمه اضافه نموده، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و فرصت دهید تا روی حرارت ملایم بپزد.
  5. پس از اینکه بلغور گندم نیم پز شد، برنج خیس خورده را اضافه نموده و فرصت دهید تا روی حرارت ملایم کاملا پخته و نرم شوند. در این فاصله گاهی آش را هم زده و در صورت احتیاج کمی آب جوش اضافه کنید تا ته نگیرد.
  6. سپس سبزی خرد شده را اضافه نموده و پس از پختن سبزی، لوبیای پخته شده را به آن اضافه کنید.
  7. حدود 1 ساعت فرصت دهید تا آش کاملا جا بیفتد و لعاب دهد.
  8. در سرانجام نعنا داغ و پیاز داغ را اضافه نموده، نمک و فلفل آش را میزان نموده و آبغوره را نیز به آن اضافه کنید.
  9. پس از 10 دقیقه آش آبغوره آماده است، آن را در ظرف سرو بکشید و با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.

نکات مهم و اصولی در تهیه آش آبغوره

  • گاهی در تهیه آش آبغوره از عدس یا لپه نیز استفاده می گردد.
  • در صورت تمایل می توانید به اندازه بلغور گندم، بلغور جو نیز به آش بیفزایید.
  • بعضی به جای لوبیا چشم بلبلی از لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی استفاده می نمایند.
  • نکته مهم در استفاده از حبوبات، نفاخ بودن آن است که برای کنترل این مسئله بهتر است از شب قبل، در آب خیس بخورد و در این فاصله چند بار آب آن عوض گردد.
  • هنگام پختن بلغور گندم و برنج، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید تا غذا سر نرود.
  • به جای آب قلم یا عصاره گوشت می توانید از آب مرغ یا قرص عصاره مرغ بهره ببرید.
  • در صورت تمایل می توانید کمی آلوچه نیز به آش اضافه کنید.
  • در صورت تمایل، می توانید کمی غوره نیز همراه با سبزی به آش اضافه نموده و مقدار آبغوره را کمتر کنید.

ارزش غذایی آش آبغوره

همانگونه که تا اینجا متوجه شده اید، در آش آبغوره از لوبیا و آبغوره استفاده می گردد؛ لوبیا از گروه حبوبات بوده و دارای خواص زیر می باشد:

  • دارای پروتئین گیاهی بالایی است
  • از اختلالات کلیوی و پوکی استخوان جلوگیری می نماید
  • حاوی مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی نظیر کلسیم، آهن، سدیم، پتاسیم، تیامین، منیزیم، نیاسین و فسفر است
  • لوبیا دارای مقادیر قابل توجهی فیبر است که از یبوست و بیماری های گوارشی جلوگیری نموده و در پیشگیری از سرطان روده عظیم موثر است. (فیبر لوبیا از نوع فیبر های محلول است که باعث کاهش کلسترول و قند خون شده و برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی مفید است.)
  • لوبیا باعث ترشح حداقل هورمون لپتین در بدن شده که این موضوع باعث کاهش اشتها و در نتیجه جلوگیری از چاقی می گردد.
  • ویتامین E موجود در لوبیا نوعی آنتی اکسیدان بوده که مانع پیری زودرس می گردد و ترکیبات استروژن گیاهی موجود در آن در پیشگیری از سرطان سینه موثر است.
  • همچنین آهن موجود در آن برای افرادی که دچار فقر آهن هستند، مفید است و مصرف آن همراه با مواد غذایی حاوی ویتامین C مانند گوجه فرنگی باعث افزایش جذب آهن می گردد.

مصرف لوبیا با غلاتی نظیر گندم و برنج که حاوی اسید آمینه متیونین هستند، باعث تکمیل خواص پروتئینی لوبیا می گردد و همین امر، بهبود خواص آش آبغوره را در پی دارد.

خواص آبغوره موجود در این آش عبارتند از:

  • آبغوره دارای طبیعت سرد بوده و صفرا را در بدن کاهش می دهد
  • چربی خون را کاهش می دهد و ضدعفونی نماینده بدن است
  • کاهش دهنده فشار و قند خون است
  • غذا را خوش طعم می نماید و تحریک نماینده اشتهاست
  • همچنین اگر با سالاد مصرف گردد باعث لاغری و کاهش وزن می گردد.

گوجه فرنگی موجود در آش آبغوره، حاوی ویتامین های A ،B و C و مواد معدنی نظیر کلسیم، فسفر و آهن است که در تقویت بدن نقش مهمی دارند. بهتر است گوجه فرنگی، به صورت پخته مصرف گردد تا لیکوپن موجود در آن هضم شده و توسط بدن جذب گردد، زیرا قسمت اعظم لیکوپن موجود در گوجه فرنگی خام از بدن دفع می گردد.

بلغور گندم پای اصلی بسیاری از غذاهای ایرانی نظیر آش بلغور گندم، آش بادمجان، حلیم شیر و... بوده و یکی از مواد غذایی سودمند برای بدن و حاوی نشاسته، سبوس و ویتامین های گروه B است که در درمان یبوست و برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند بسیار مفید است.

منبع: setare.com
انتشار: 6 اسفند 1399 بروزرسانی: 6 اسفند 1399 گردآورنده: hodablog.ir شناسه مطلب: 2328

به "طرز تهیه آش آبغوره" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش آبغوره"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید