با تنوع بخشی به صادرات، می توان تجارت با چین را افزایش داد
به گزارش هدا بلاگ، اتاق مشترک ایران و چین در نشستی با حضور رئیس سازمان توسعه تجارت، موضوع رشد صادرات به این کشور را مورد آنالیز قرار داد. به باور رئیس اتاق مشترک، ظرفیت های بسیار بالایی برای صادرات به چین وجود دارد و این مهم در سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت به چین که بعد از 7 سال در آبان سال جاری، انجام شد نیز مورد تأکید نهاده شد.
با تور چین سفری خاطره انگیز را تجربه کنید و از قدیمیترین تاریخچه آسیا دیدن کنید.
در این رابطه مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک ایران و چین از دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر تشکیل کمیته صادرات به چین در طول این سفر به سازمان توسعه تجارت اطلاع داد که متأسفانه تا به امروز هیچ اقدامی در این رابطه صورت نگرفته است.
وی با توجه به اهمیت صادرات به چین و وجود ظرفیت های بالا در این بخش از تشکیل چنین کمیته ای توسط اتاق مشترک اطلاع داد که مدتی است کار خود را شروع نموده و خوشبختانه قدم های خوبی هم برداشته است.
بر اساس اظهارات این فعال مالی تا قبل از اعمال تحریم ها علیه ایران میزان صادرات محصولات نفتی کشور به چین بیش از صادرات محصولات غیرنفتی بوده است اما پس از مذاکراتی که اتاق مشترک با چندین شرکت بزرگ در حوزه فراوری گلاب، شیرینی و شکلات، خرما، فرش ماشینی و غیره داشته، این شرکت ها با مشارکت در نمایشگاه واردات به چین 2019 توانستند بازار خوبی را در این کشور پیدا نمایند.
حریری، تنوع بخشی به محصولات صادراتی را از اولویت های اتاق مشترک ایران و چین دانست و توضیح داد: علی رغم این نگرش که چین تنها مبدا برای واردات انواع محصولات به ایران است، ظرفیت های بالایی برای جذب محصولات ایرانی دارد اما این نکته چندان از سوی بخش خصوصی و دولت مورد توجه نیست. برای همین نشستی را با هدف معرفی ظرفیت های صادراتی به چین برگزار کردیم تا اعلام کنیم که این کشور می تواند مقصد خوبی برای کالاهای ایرانی باشد.
رئیس اتاق مشترک ایران و چین با بیان این مطلب که در حال حاضر بین 10 تا 12 میلیارد دلار صادرات رسمی غیرنفتی به چین داریم، تأکید کرد: با برنامه ریزی و بازاریابی مناسب این رقم می تواند تا دو برابر افزایش پیدا کند.
طبق گفته های وی در سال 1397 میزان صادرات غیرنفتی ایران به چین برابر با 9.2 میلیارد دلار بوده که در مقابل 10.3 میلیارد دلار واردات از چین صورت گرفته است. در 8 ماهه سال 98 نیز میزان صادرات غیرنفتی ایران به چین معادل 6.8 میلیارد دلار و حجم واردات از این کشور هم 7.2 میلیارد دلار بوده است. پیش بینی می گردد مجموع مبادلات با چین تا سرانجام سال به 20 میلیارد دلار برسد.
این فعال مالی در ادامه با اشاره به کاهش 36 درصدی حجم کل صادرات ایران به چین طی سال های 2017 تا 2019 علت عمده این کاهش را اعمال تحریم ها و کاهش صادرات نفت به این کشور مطرح نمود.
حریری همچنین علت اصلی بی رغبتی شرکت های چینی به همکاری با طرف های ایرانی را در دو مسئله خلاصه کرد؛ اول مسائل موجود در جابجایی پولی و دیگری وجود شرکای آمریکایی در بعضی شرکت های بزرگ چینی و فروش سهام آنها در بورس آمریکا که این موارد مانع از همکاری این شرکت ها با طرف های ایرانی می گردد.
او با توجه به شرایط حاکم بر کشور، جدیت بخش خصوصی در صادرات به چین را خواهان شد و از آن به عنوان یک راه چاره قابل اجرا یاد کرد.
تعویق یک ساله در طراحی سازوکار تهاتر
در ادامه این نشست، محمدرضا کرباسی، معاون بین الملل اتاق ایران اشاره ای به فعالیت های اتاق مشترک ایران و چین طی سال های گذشته و اقدامات آن در راستای توسعه روابط تجاری با این کشور داشت.
بر اساس اظهارات او آنچه امروز بیش از فشارهای ناشی از تحریم، اقتصاد ایران را با مشکل روبرو ساخته، وجود قوانین و مقررات سخت گیرانه در فضای کسب وکار کشور است؛ با وجود اینکه فشارهای ناشی از تحریم، بعضی فعالیت های مالی را مختل نموده همچنان بر اساس قوانین مربوط به دوران صلح و آرامش رفتار می کنیم.
کرباسی به کوشش های اتاق ایران برای طراحی سازوکار تهاتر در کشور که یکی از وظایف دولت است، اشاره و از بی توجهی به این مسئله انتقاد کرد. بر اساس گفته ها او باید وزارت صنعت، معدن و تجارت بر اساس ابلاغیه معاون اول رئیس جمهور که از آن بیش از یک سال می گذرد، سازوکار تهاتر را طراحی می کرد. متأسفانه با این توجیه که بانک مرکزی همکاری لازم را نمی کند، هنوز چنین سازوکاری طراحی نشده است؛ این در حالی است که طی نشست دو هفته قبل با رئیس کل بانک مرکزی، ایشان در خصوص تهاتر دستور دادند کمیته ویژه ای تشکیل و اقدامات لازم در این رابطه انجام گردد.
معاون بین الملل اتاق ایران در خصوص ظرفیت کشورهای عضو اوراسیا برای تبدیل آنها به بازارهای صادراتی، گفت: طبق اطلاعات به دست آمده از زمان اجرایی شدن موافقت نامه تجارت ترجیحی با کشورهای عضو اوراسیا، حدود 7 هزار و 500 گواهی مبدأ صادر شده و در همین دو ماه و نیم گذشته 800 میلیون دلار حجم تجارتی است که با این کشورها داشته ایم.
به اعتقاد وی می توان برنامه ریزی کرد و همکاری سه جانبه ای را بین کشورهای اوراسیا و چین، برقرار کنیم. به این ترتیب که با سرمایه گذاری مشترک بین ایران و چین، محصولاتی را به کشورهای عضو اوراسیا صادر کنیم.
در همین رابطه حریری به مرز مشترک بین ایران و قزاقستان، یکی از کشورهای عضو اوراسیا و ایجاد منطقه آزاد تجاری در همین مرز اشاره و تأکید کرد: برای انجام فعالیت های مشترک بین ایران، چین و کشورهای اوراسیا، ظرفیت های قابل توجهی وجود دارند که نیازمند برنامه ریزی و مطالعه هستند.
تشکیل ستاد توسعه صادرات برای آنالیز موضوعات فوری
حمید زادبوم، رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان این مطلب که 15 کشور همسایه و دو کشور هند و چین اولویت های صادراتی ما در دوران تحریم هستند، توضیح داد: با توجه به اتفاقات اخیر در حوزه اقتصاد، اطلاعات و جزئیات مربوط به تجارت را منتشر نمی کنیم. اما اطلاعات لازم را با تحلیل های صورت گرفته در اختیار اتاق ها و دیگر دستگاه های مربوطه قرار می دهیم.
وی ادامه داد: به طور کلی میزان صادرات ما به چین در 9 ماهه امسال از نظر وزنی 25 درصد و از نظر ارزشی 12 درصد رشد داشته است. آمار ده ماهه را طی دو هفته آینده منتشر می کنیم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از اهمیت تجارت ایران با چین سخن گفت و ادامه داد: در وزارتخانه ما، ارتباط با چین اهمیت بسیار زیادی دارد. در این رابطه توجه خاصی به نمایشگاه واردات به چین داریم و در پی آن هستیم که حمایت های لازم برای مشارکت پرشور در این نمایشگاه را فراهم کنیم.
بر اساس اظهارات او بسته حمایت از صادرات در قالب دو بخش به تصویب رسیده و به زودی اجرایی می گردد. در این بسته 2 هزار میلیارد تومان تسهیلات ریالی از صندوق توسعه ملی توسط بانک های عامل و با نرخ 14.5 درصد ارائه می گردد. همچنین حمایت هایی در قالب مشارکت در نمایشگاه های بین المللی را در نظر گرفته ایم که در همین قالب می توانیم برای نمایشگاه واردات به چین نیز استفاده کنیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت همچنین از تشکیل ستاد توسعه صادرات در وزارت صنعت، معدن و تجارت اطلاع داد که در آن نمایندگان سه اتاق و دستگاه های مربوط حضور دارند. در واقع موضوعات فوری و مهم صادراتی را در جلسات هفتگی این ستاد مطرح و آنالیز می کنیم. تصمیمات این ستاد را هم برای آنالیز بیشتر و تصویب نهایی در اختیار دولت قرار می دهیم.
منبع: اتاق بازرگانی ایران