برداشت گل نرگس در خوزستان
به گزارش هدا بلاگ، گیاه نرگس از خانواده نرگسیان (Amaryllidaceae) می باشد. نرگس گیاهی دائمی و پیازدار است. به عبارت دیگر پیاز آن می تواند چندین سال متوالی گل دهد و گل آن همه ساله درشت تر شود. گلهای نرگس به رنگ سفید، زرد، نارنجی، کم پر و پُر پر هستند. گل دهی نرگس از شش هفته تا شش ماه طول می کشد که این بستگی به مکانی که در آن پرورش می یابد، دارد.
گل نرگس از جمله گل هایی است که علاوه بر طراوت و خاصیت زیبایی بخشی به محیط، خواص درمانی شگفت انگیزی نیز دارد. از امام رضا (علیه السلام) روایت شده است که از بوییدن گل نرگس غفلت نکنید. بوی گل نرگس از بین برنده و درمان افسردگی است. بوییدن گل نرگس از ابتلا به زکام جلوگیری نموده و در بهبود سرماخوردگی بسیار موثر است.
گل نرگس به دلیل خاصیت جاذب خود در درمان عفونت زخم های عمیق بسیار کاربرد دارد و روش استفاده بدین صورت است که مخل زخم را با مخلوط روغن گل نرگس و پیاز و عسل آغشته نمایند. این مخلوط باعث بیرون کشیدن چرک و عفونت و درمان زخم های عمیق می شود. طبق اظهار نظر پزشکان، افراد مبتلا به بیماری آلزایمر با بو کردن این گل امکان درمان پیدا می نمایند.
نکته: با وجود همه مزایای بوی گل نرگس باید توجه داشته باشیم که افراد گرم مزاج در بوییدن این گل زیاده روی ننمایند زیرا سبب بروز سر درد خواهد شد.
قدیمی ترین نرگس زارهای ایران متعلق به شهرستان بهبهان در شرق خوزستان است که قدمت آن به دوران قبل از میلاد مسیح باز می شود و در حال حاضر برای حفظ بقای خود به توجه ویژه مسئولان احتیاج دارد و هم اکنون در فصل گل دهی چشم انتظار گردشگران است. در متون باستانی از نرگس با عنوان نارسیسوس یا نارسیس نام برده شده و در یکی از سروده های بسیار باستانی هومری قرن هفتم یا هشتم پیش از میلاد درباره آفرینش همین نام، سخن به میان آمده است.
گفته ها حکایت از آن دارد که انبوه گل نرگس در بهبهان به قدری زیاد بوده که رنگ یکپارچه و طلایی گل نرگس از دور نمایان بوده و بوی عطرآگین آنها به مشام هر رهگذری می رسیده است.
این گل در سال 1992 میلادی در جشنواره گل هلند رتبه نخست را به خود اختصاص داده و در ایران به دلیل نبود آگاهی و معرفی کافی و عدم تبلیغ درباره آن تا به امروز از خاستگاه آن اطلاعات کافی منتشر نشده است. گل دهی نرگس همه ساله از نیمه دوم سال شروع و تا سرانجام بهمن و گاهی نیز نیمه اول اسفند در بهبهان ادامه دارد.
در نرگس زارهای بهبهان چهار نوع گل نرگس شناسایی شده که نرگس شهلا وسعت بیشتری را در این منطقه ها به خود اختصاص داده است. از انواع دیگر گل نرگس هم می توان به پُرپر یا شصت پر، پنجه گربه ای و مسکین اشاره نمود که با وجود همه مزیت هایی که گل نرگس دارد، این گل سهم ناچیزی از گردشگری گل را به خود اختصاص داده است.
در حال حاضر به دلیل کم توجهی به اهمیت گل نرگس، این گل در بیشتر نقاط کشور به نام نرگس شیراز عرضه می شود و به همین خاطر خریداران جذب باغات گل نرگس استان فارس می شوند.
در هر هکتار مزرعه گل نرگس از 2هزار تا یک میلیون پیاز گل نرگس قابلیت کشت وجود دارد، این گل علاوه بر فراوری سالانه با تکثیر طبیعی پیاز هم به فراوری می رسد که با یک بار کاشت پیاز گل، برای برداشت در فصل های بعد دیگر احتیاجی به کاشت پیاز نیست. در صورت توجه به این چرخه اشتغال و سرمایه گذاری می توان به گردشگری گل نیز دست یافت.
منبع: ایسنا
منبع: کجارو